Op dinsdag 18 juni organiseerden wij weer het jaarlijkse evenement ‘Week van de RI&E in de Achterhoek’ samen met Datispienter. Een veelzijdigheid aan deelnemers en bedrijven mochten wij ontvangen op ons trainingscentrum.
De ochtend werd afgetrapt met een gezamenlijke opening, waarbij de drie groepen werden verdeeld om daarna de verschillende workshops te gaan volgen. Dit werd gedaan in een roulatiesysteem, zodat elke groep alle workshops konden volgen. Het thema van dit jaar was: ‘Beroepsziekten te lijf met de RI&E’.
Workshops die deze ochtend enthousiast werden gevolgd waren:
- Workshop ‘Over (of onder) fysieke belasting’
Iedere werknemer heeft te maken met lichamelijke inspanning. Het verplaatsen van producten (tillen, dragen, duwen, trekken) bijvoorbeeld. Dan worden de spieren en gewrichten in rug, schouders en armen zo regelmatig gebruikt dat fysieke overbelasting kan ontstaan. Of is er tegenwoordig juist sprake van onderbelasting door te weinig bewegen of te lang zitten? Zowel over- als onderbelasting kan leiden tot gezondheidsklachten, maar hoe kun je dit voorkomen? Til jullie beleid naar een hoger niveau en creëer draagvlak binnen de organisatie. - Workshop ‘Gevaarlijke stof tot nadenken’
Werken met gevaarlijke stoffen is momenteel een heel actueel thema, mede door de berichtgeving en onderzoeken rondom de blootstelling aan het giftige Chroom-6 in bepaalde beroepsgroepen. Dat geeft stof tot nadenken, zeker ook richting de RI&E. Elk jaar overlijden er ruim 3.000 Nederlanders door ziektes die men heeft opgelopen door onveilige omgang met gevaarlijke stoffen op het werk. In veel gevallen gaat het om stoffen die je niet eens kunt zien, ruiken of voelen. Of stoffen waarvan je überhaupt niet zou verwachten dat ze zo schadelijk zouden kunnen zijn. - Workshop ‘Hoe kom ik tot een goede RI&E?’
De moeilijkheidsgraad voor het opstellen van een gedegen RI&E hangt sterk af van de grootte en core business van jouw organisatie. Toch hebben wij praktische en bruikbare tips voor elke organisatie, ongeacht de moeilijkheidsgraad. Hoe- en waarmee kom ik tot een goede RI&E?
Na de drie workshops hebben we gezamenlijk geluncht, waarbij nog volop werd nagepraat over de diverse onderwerpen rondom de RI&E. De deelnemers gingen naar huis met nieuwe kennis, leuke contacten en een goed gevulde goodiebag ‘Ik draag bij aan veiligheid!’.
Wij kijken terug op een zeer geslaagde dag en willen alle deelnemers en bedrijven bedanken voor de komst en hun enthousiasme. Tot volgend jaar?!