Van 17 tot 21 juni 2019 vindt de Week van de RI&E weer plaats. Net als in andere jaren is er in deze week uitgebreid aandacht voor veilig en gezond werken, met als basis de Risico- Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Op dinsdag 18 juni 2019 organiseren wij samen met Datispienter de ‘Week van de RI&E in de Achterhoek’.

Thema 2019 | Beroepsziekten te lijf met de RI&E
Er is momenteel veel aandacht voor het voorkomen van beroepsziekten. En terecht, als je bedenkt dat jaarlijks ruim 4000 mensen overlijden aan de gevolgen van beroepsziekten en nog eens tienduizenden mensen (deels) arbeidsongeschikt thuis zitten. Het gaat niet alleen om longkanker door asbest, maar ook om astma, een versleten rug en burn-outs. Hoe voorkom je beroepsziekten? De risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) helpt op een gestructureerde manier risico’s in beeld te brengen en maatregelen te nemen. Zo wordt niemand ziek door z’n werk, nu niet en in de toekomst niet.

Na vorig jaar een uiterst succesvolle editie te hebben georganiseerd bij Schouwburg Amphion, nodigen wij jullie deze keer uit op onze eigen vertrouwde grond – ons vernieuwde trainingscentrum. Het gaat weer om een gratis evenement waarin we de deelnemers meenemen in de laatste trends & ontwikkelingen op het gebied van de de RI&E. Samen met onze partner Datispienter organiseren wij dit evenement met een aantal interactieve workshops.

Benieuwd naar de toegevoegde waarde van de RI&E? Kom naar ons evenement ‘Week van de RI&E in de Achterhoek’ op dinsdag 18 juni 2019!

Programma & opzet
Het programma en de opzet ziet er als volgt uit:

  • 09:00 – 09:15 uur | Inloop
  • 09:15 – 09:30 uur | Opening
  • 09:30 – 10:15 uur | Workshop ‘Fysieke Belasting’
  • 10:30 – 11:15 uur | Workshop ‘Gevaarlijke stof tot nadenken’
  • 11:30 – 12:15 uur | Workshop ‘Hoe kom ik tot een goede RI&E?’
  • 12:30 – 13:00 uur | Lunch in buffetvorm / Gezamenlijke afsluiting
  • 13:00 – 14:00 uur | Start van vragenuurtje

Workshop ‘Over (of onder) fysieke belasting’
Iedere werknemer heeft te maken met lichamelijke inspanning. Het verplaatsen van producten (tillen, dragen, duwen, trekken) bijvoorbeeld. Dan worden de spieren en gewrichten in rug, schouders en armen zo regelmatig gebruikt dat fysieke overbelasting kan ontstaan. Of is er tegenwoordig juist sprake van onderbelasting door te weinig bewegen of te lang zitten? Zowel over- als onderbelasting kan leiden tot gezondheidsklachten, maar hoe kun je dit voorkomen? Til jullie beleid naar een hoger niveau en creëer draagvlak binnen de organisatie. Daarover gaat deze ‘actieve’ workshop!

Workshop ‘Gevaarlijke stof tot nadenken’
Werken met gevaarlijke stoffen is momenteel een heel actueel thema, mede door de berichtgeving en onderzoeken rondom de blootstelling aan het giftige Chroom-6 in bepaalde beroepsgroepen. Dat geeft stof tot nadenken, zeker ook richting de RI&E. Elk jaar overlijden er ruim 3.000 Nederlanders door ziektes die men heeft opgelopen door onveilige omgang met gevaarlijke stoffen op het werk. In veel gevallen gaat het om stoffen die je niet eens kunt zien, ruiken of voelen. Of stoffen waarvan je überhaupt niet zou verwachten dat ze zo schadelijk zouden kunnen zijn. In deze workshop gaan we aan de slag met deze stof!

Workshop ‘Hoe kom ik tot een goede RI&E?’
De moeilijkheidsgraad voor het opstellen van een gedegen RI&E hangt sterk af van de grootte en core business van jouw organisatie. Toch hebben wij praktische en bruikbare tips voor elke organisatie, ongeacht de moeilijkheidsgraad. Hoe- en waarmee kom ik tot een goede RI&E? Dát behandelen we samen met jullie tijdens deze workshop!

Doelgroep
KAM en HR-managers/medewerkers en natuurlijk een ieder die geïnteresseerd is in de genoemde onderwerpen.

Aanmelden
Deelname is geheel kosteloos en inclusief uitgebreide lunch. Er zijn voor dit evenement in totaal 40 plaatsen beschikbaar, vol is vol. Meld je hier aan voor dit evenement.

We hopen jou weer op dinsdag 18 juni te mogen verwelkomen op ons trainingscentrum in Baak. Hopelijk – tot dan!
Tim te Pas (Directeur Achterkamp – samen bewust veilig!)